Om Gram

Gram är en ny typ av mataffär. Vi eftersträvar “zero waste” – här går inget till spillo. Vi har inga förpackningar, bara fantastiska varor från lokala bönder och producenter samt skafferivaror från hela världen.

Ta med dina egna behållare och fylla på (burkar, byttor, kassar, etc) från butikens hygieniska varubehållare, eller använd våra papperspåsar.

Du bestämmer själv hur mycket eller lite du behöver eftersom allt säljs i lösvikt. Och när allt är använt finns ingen förpackning att slänga.

Sea with rubbish floating in it

Varför inga förpackningar?

Gram uppstod ur nödvändigheten att minska mängden avfall vi skapar varje dag. Bara i Sverige slänger vi i snitt 466 kg hushållsopor per person och år.

I en värld där temperaturen stiger och våra hav och vildmarker är fyllda av plastrester, kan vi alla göra små förändringar för att bättre ta hand om planeten vi lever på och minska vårt avtryck.

Att köpa dina varor utan onödiga förpackningar är en sådan förändring.

Sea with rubbish floating in it

Hygien hos Gram

Behållarna vi använder är tillverkade av livsmedelsklassad plast, fritt från BPA (bisfenol A). De flesta matvarorna förvaras i – och tas ur – förseglade behållare med dispenser nedtill.  Håll din kasse eller burk nedanför och använd sedan spaken för att portionera ut lagom mängd.

Systemet är mycket hygieniskt och säkert eftersom varken händer eller nysningar når livsmedlen. Mer oformliga varor, eller finmalda produkter (tänk nötter eller mjöl) förvaras i lådor med lock och skopa, precis som lösgodis.

På lagret förvarar vi allt i förseglade, lufttäta lådor och har strikta rutiner för rengöring och påfyllning av varubehållarna.

line drawing of a jar and bowl with spoon

Varor

Över nittio procent av vårt sortiment är ekologiskt odlat. De få varor som inte är ekologiska är sådana som är svåra att få tag på men som vi tycker är bra varor att ha i lösvikt, eller som är närproducerade och av hög kvalitet. 

Ta en titt på produktsidan för en fullständig förteckning.

Vi vill höra om du tycker att någonting saknas. Berätta gärna om du har förslag på fler produkter.

Field of rape blossom with blue sky

Våra leverantörer

Vårt mål är att komma så nära zero waste som möjligt. Det innebär att vi försöker minimera onödiga förpackningar i varje led, från producenten till hemmet. Vi köper in i stora partier enligt principen: ju större behållare, desto mindre mängd material per kg vara. 

Vi försöker jobba med leverantörer som sympatiserar med vårt kall och som hjälper oss att använda färre förpackningar, eller återanvända de vi har.

Field of rape blossom with blue sky
Yellow chair, cloth bag hanging on a door

Påsar & behållare

Vi har FSC-certifierade papperspåsar som du kan lägga dina varor i och vi säljer glasburkar, flaskor och tygpåsar som du kan ta med hem. Vi uppmuntrar dig att ta med dina egna påsar och behållare för att hjälpa oss i vår strävan efter zero waste.

Om du tar med själv

Om du tar med dina egna behållare gör du så här.

  • Väg behållaren eller kassen på vågen i affären
  • Sätt klisterlappen på behållaren
  • Fyll den med det du vill ha
  • Betala vid kassan

Läs mer under fliken “Så handlar du hos Gram” om hur du handlar med zero waste.

Kom ihåg: Rengör dina behållare noga före användning. Gram ansvarar inte för potentiell kontaminering efter att varorna placerats i kundens behållare.